YAZI TÜRLERİ






YAZILI ANLATIM TÜRLERİ

Duygu, düşünce ve hayallerin sözlü ya da yazılı olarak, etkileyici bir şekilde anlatma isteği edebiyatın doğmasına neden olmuştur. Edebiyatın oluşumu içerisinde yazının biçim ve içerik özelliklerine o yazının türü denmektedir.

Bilgi verme amacı güden yazılardır.

MAKALE: 

Bilim, fen konularıyla siyasal, ekonomik ve toplumsal, kültürel konuları açıklayıcı veya yorumlayıcı niteliği olan gazete ve dergi yazılarına “makale” denir. Makalede ele alınan konu ve düşünceler açık, net ve anlaşılır şekilde sıralanır; verilen bilgi ve görüşlerle kanıtlanmaya çalışılır.

DENEME: 

Herhangi bir konuda kesin sonuçlara gitmeden, yazarın kendisiyle konuşuyormuşçasına bir anlatımla kendi görüş ve düşüncelerini dile getirdiği yazı türüne “deneme” denir. Denemede dile getirilen düşüncelerin kanıtlanmaya ihtiyacı yoktur, görüşler kişisellik ve kendine özgülük taşır.

FIKRA: 

Günlük olayları, ülke sorunlarını veya herhangi bir konuyu, belli bir görüş açısından ele alan kısa yazılara “fıkra” denir. Fıkra, gazetelerde yazılan köşe yazılarıdır. Fıkra akla gelebilecek her konuda herkesin anlayabileceği bir dilde yazılır.

ELEŞTİRİ: 

Bir edebiyat ve sanat eserini çeşitli yönleriyle inceleyip açıklamak, anlaşılmasını sağlamak ve değerlendirmek amacıyla yazılan yazılara “eleştiri” denir. Eleştiri yazıları yazanlara “eleştirmen” denir. İyi eleştirmen nesnel olmalıdır. Eleştiride eserin ya da kişinin olumlu ve olumsuz yönleri ortaya konur. Eleştiri, kişinin veya eserin gerçek değerini ortaya çıkarmayı amaçlar.

SÖYLEŞİ (Sohbet): 

Bir yazarın günlük olaylarla ilgili duygu ve düşüncelerini, okuyucusuyla konuşuyormuş gibi anlattığı yazı türüne “sohbet” denir. Sohbet türünde samimilik, senli benlilik söz konusudur.

Deneme ile karıştırılmamalıdır; çünkü denemede yazar kendisiyle, sohbet türünde ise okuyucusuyla konuşuyormuş gibi bir anlatımı benimser.

GEZİ YAZISI: 

Gezilip görülen yerlerin ve o yerlerle ilgili edinilen izlenimlerin anlatıldığı yazı türüne “gezi yazısı” denir. Bu yazı türünde yazar gezip gördüğü yerleri anlatarak okuyucuyu bilgilendirir.

ANI (Hatıra): 

Bir yazarın yaşadığı veya tanığı olduğu anlatıldığı yazı türüne “anı” denir. Anılar üzerinden belli bir zaman geçtikten sonra yazılır. Yazarın olayları kendi bakış açısından öznel bir şekilde anlatır.

GÜNLÜK (Günce):  

Bir kişinin o güne ait duygu ve düşüncelerini, izlenimlerini günü gününe, tarihini de belirterek yazdığı yazı türüne “günlük” denir.

MEKTUP: 

Bir düşünce, duygu veya dileğin iletilmesi amacıyla yazılan yazılara “mektup” denir. Özel mektup, edebi mektup, iş mektubu gibi değişik türleri vardır. Bizi ilgilendiren edebi mektuplar ise yazarlar arasında, gazete veya dergilerde yayınlanan kültür, sanat, edebiyat ve dil bilgisi gibi konularda yazılan mektuplardı.

BİYOGRAFİ (Yaşam Öyküsü): 

Değişik sahalardaki ünlü kişilerin hayatını, yaptıklarını ve eserlerini anlatan yazılara “biyografi” denir. Bu kişiler yazar, şair ve devlet adamı olabilir. Biyografide yazar kendi hayatı dışında başka birinin hayatını anlatır.

OTOBİYOGRAFİ (Özyaşam Öyküsü): 

Ünlü kişilerin kendi hayatlarını anlattıkları yazılara “otobiyografi” denir. Biyografiden farkı, ünlü kişinin hayatını, kendisinin anlatmasıdır.

RÖPORTAJ: 

Tanınmış bir kimsenin, yerin veya kuruluşun daha geniş kitleler tarafından tanınmasını sağlamak amacıyla yazılı veya sözlü olarak hazırlanan soruşturma veya araştırmaya “röportaj” denir.


       ROMAN: 

Toplumların ve fertlerin başından geçmiş veya geçmesi mümkün olayları, ayrıntılarıyla anlatan uzun yazı türüne “roman” denir. Romanlarda olaylar bir ana olaya bağlı küçük yan olaylarla işlenir. Yer, zaman ve kişi sayısı da çoktur.

HİKÂYE (Öykü): 

Olmuş ya da olabilecek olaylardan bir kesiti belli bir planla yer ve zamana bağlı olarak anlatan kısa yazı türüne “hikâye” denir. Genel hatlarıyla romanlara benzer, ancak romandan kısadır. Roman iç içe olaylar zinciridir, hikâyede ise olay tektir. Yer dar, zaman kısa, kişi sayısı da sınırlıdır.

MASAL: 

Kahramanları olağanüstü varlıklar olan, bilinmeyen bir yerde hayal ürünü olayların anlatıldığı yazı türüne “masal” denir. Masalların başında sonunda ve ortasında tekerlemeler bulunur. Evrensel konuların işlendiği masallarda kötüler cezalandırıldığı, iyiler ödüllendirildiği için masalların eğitici yönü vardır. Masal kahramanları her şey olabilir.

FABL: 

İnsan dışındaki canlı ve cansız varlıklara insan özelliği verilerek başlarından geçen olayların insanlara ibret dersi verecek şekilde anlatıldığı manzum şekildeki kısa yazılara “fabl” denir.

EFSANE: 

Halk hayalinde şekillenerek ortaya çıkan ve ağızdan ağza yayılan, olağanüstü kahramanların yer aldığı, olağanüstü olayların anlatıldığı hikayelere efsane denir. Efsanelerin temelinde tarihi bir olay vardır. Efsaneler yaşanıldığı düşünülen olaylardır ve bu yönüyle masallardan ayrılır.

TİYATRO: 

İnsan yaşamını, insanlar arasındaki ilişkiyi sahnede göstermek amacıyla yazılan eserlere “tiyatro” denir. Tiyatro eserleri konularını tarihten, günlük yaşamdan, efsanelerden alabilir. Tiyatro eserleri karşılıklı konuşmalardan oluşur.

Tiyatronun başlıca üç türü vardır:  


Trajedi: Konusunu tarihten ve mitolojiden alan gülme unsurlarının yer almadığı, soylu kişiler arasında geçen tiyatro türüdür. 

Komedi: Konusunu günlük yaşamdan alan, insanları güldürmek üzerine kurulu tiyatro türüdür. 
Dram: Yaşamın hüzünlü ve neşeli taraflarını birlikte ele alan tiyatro türüdür.




SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ

A- GÜNLÜK KONUŞMALAR:


Selamlaşma, Hatır Sorma, Tanışma ve Tanıştırma, Soru Sorma – Cevap Verme, Kutlama, Başsağlığı (Taziye), Özür Dileme, Telefonla KonuşmaGünlük konuşmalarda kullanılan sözlü anlatım türleridir.


B- KİTLE KONUŞMALARI:


KONFERANS: 

Bilim ve sanat konularında, yazar, bilim adamı, sanatçı ve düşünürlerin, bir konu hakkında derin bilgisi, görüşleri olan kimselerin, özel toplantılarda dinleyicilerine karşı düşüncelerini, bilgilerini açıklamak, öğretmek amacıyla yaptıkları konuşmalardır. Bilimsel bir düşünceyi, akademik bir konuyu, orijinal bir görüşü anlatmak, bir tezi savunmak konferansın en belirgin amacıdır.

AÇIK OTURUM: 

Toplumu yakından ilgilendiren güncel bir konunun değişik görüşlerdeki uzman kişiler tarafından seçkin bir izleyici önünde tartışılmasıdır. Açık oturumda, değişik görüşlerin eşit oranda temsil edilmesi temel ilkedir, tartışmayı bir başkan yönetir. Başkan konuyu belirler, konuşmacıları tanıtır, sonra konuşmacılara sırasıyla söz verir. Konuşmacılar birbirlerini dikkatle dinler, gerekirse not alırlar. Başkan genellikle yapılan konuşmaları oturumun sonunda toparlayıp özetler.

PANEL: 

Bir başkanın yönetiminde, küçük bir tartışmacı grubun izleyiciler önünde belli bir konuya ilişkin görüş ve düşüncelerini belirttikleri grup tartışmasıdır. Açık oturumdan farklı olarak, konuşmacıların görüşlerini bildirmelerinden sonra, izleyiciler soru olarak tartışmaya katılabilir, kendi görüşlerini açıklayabilirler. Sonunda başkan konuşmaları toparlayarak görüşleri özetler.

SEMPOZYUM: 

Bir dinleyici topluluğu karşısında özellikle bilim, sanat ve fikir ağırlıklı konularda değişik konuşmacıların önceden hazırlanmış bir dizi konuşma yapmalarıdır. Her konuşma 5-20 dakika ile sınırlıdır. Sempozyumda ele alınan ortak konu çeşitli yönlerden incelenir, değişik görüşler ve yorumlar dile getirilir. Burada tartışmadan çok sohbet havası vardır. Konuşmalardan sonra dinleyiciler soru sorabilirler.

FORUM: 

Panel gibi bir toplu tartışma türüdür. Belli bir konuda ortaklığı bulunan bir grubun, ortak sorunlarının çözümlenmesinde görüş birliğine varmak üzere düzenlenen toplu tartışmaya forum denir. Genellikle grup başkanı denilen bir kişi tarafından yönetilen forumda, topluluğun her üyesinin konuşmada ve görüşlerini bildirmede eşit hakkı vardır. Forum sonunda, tartışma konusu olan sorunun çözümünde tutulacak ortak yolun belirlenmesi amaçlanır.






Ek:

TUTANAK: 

Meclis, kurul, mahkeme vb. yerlerde söylenen sözlerin olduğu gibi yazıya geçirildiği yazılı belgelere “tutanak” denir. Herhangi bir olayla ilgili olarak durum tespiti yapılması da tutanak olarak değerlendirilmektedir.

RAPOR: 

Herhangi bir işte, bir konuda yapılan inceleme ve araştırma sonucunu, düşünceleri veya tespit edilenleri bildiren yazılara “rapor” denir.

DİLEKÇE: 

Bir kimsenin bir dileği bildirmek için resmi makamlara yazdığı, imzalı ve adresli iş mektubudur. Dilekçe bir istekte bulunmak, şikâyet etmek ve bilgi vermek amacıyla yazılır. Dilekçede ayrıntı yer almaz, açık ve anlaşılır bir dil kullanılır. Dilekçenin sol alt köşesine adres, sağ alt köşesinde tarih ve isim yazılır, imza atılır.



27 yorum:

  1. saolun ama videolu olsa dha iyi oldu

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler!!! süper bir site....

    YanıtlaSil
  3. Teşekürler!
    Ödevime yardımcı oldu.

    YanıtlaSil
  4. helal olsun be en kısa özetli bu olmuş gördüklerimarasında.HELAL

    YanıtlaSil
  5. güzelmişşş sıfır sıkıntı

    YanıtlaSil
  6. hem kısa hemde güzel olmuş işime yaradı doğrusu

    YanıtlaSil
  7. 6.sınıflar için ugunmu ? sizce

    YanıtlaSil
  8. çok güzel olmuş

    Sıkıntı Tınnnnneeeeeee :) :) :)

    YanıtlaSil
  9. ne güzel site bee :D

    YanıtlaSil
  10. harika bi sayfa destekte bulundugunuz için tesekkurler

    YanıtlaSil
  11. Harika bi site bayildim butun odevim bitii

    YanıtlaSil
  12. teşekküerler

    YanıtlaSil
  13. Daha kısası var

    YanıtlaSil
  14. ellerinize sağlık izzet hocam

    YanıtlaSil

Etiketler

5. Sınıf 6. Sınıf 7. Sınıf 8. Sınıf Abartma Açıklamalar Ana Düşünce Anlam Bakımından Kelimeler Anlam Kayması Nedir Anlama Dayalı Anlatım Bozuklukları Anlamına Göre Cümleler Anlatım Bozuklukları Anlatım Teknikleri Aruz Aruz Ölçüsü Atasözü Ayrı Yazılan Birleşik Kelimeler Bağ-Fiil Bağlaçlar Bağlı Cümle Basit Cümle Basit Fiil Basit Fiiller Tablosu Başlık Başlıkların Yazımı Belgisiz Sıfatlar Belgisiz Zamir Belirtili İsim Tamlaması Belirtili Nesne Belirtisiz İsim Tamlaması Belirtisiz Nesne Belirtme Sıftaları Benzetme Bildirme Kipleri Birleşik Cümle Birleşik Fiil Birleşik Kelimeler Nasıl Yazılır Birleşik Yapılı Kelimeler Birleşik Zamanlı Fiiller Birleşik Zamanlı Fiiller Tablosu Büyük Harflerin Yazımı Cinaslı Kafiye Cümle Anlamı Cümle Bağlaçları Cümle Çeşitleri Cümle Oluşturma CÜMLE TAMAMLAMA CÜMLE YORUMU Cümlede Anlam Cümlelerin Anlam Özellikleri Cümlenin Ögeleri Cümleye Çeşitli Anlamlar Katan İfadeler Çapraz Kafiye Şeması Çekim Ekleri - İsim Çekim Ekleri - Fiil Çekim Ekleri Çekimli Fiil Çekimli Fiil Nedir Çoğul Şahıslar De'nin yazımı Devrik Cümle Deyim Deyimleşmiş Fiiller Didaktik Şiir Dikkati Toplama Yolları Dilek Kipi Dilek Kipleri Dilek Kipleri Nelerdir Dize Dolaylı Tümleç Dönüşlü Dörtlük Durum Fiilleri Durum Zarfları DUYGU ANLAMI TAŞIYAN CÜMLELER Duyulan Geçmiş Zaman Düşünce Yazıları Düşünceyi Geliştirme Yolları Düz Kafiye Şeması Edatlar Edebi Sanatlar Edebiyat Bilgileri Edilgen Ek Ek Eylem Ek Fiil Ek Fiilin Gelecek Zamanı Ek Fiilin Şartı Ek Fiilinin Geçmiş Zamanı Ek Halindeki Zamirler Emir Kipi Epik Şiir Etken Ettirgen Fiiilimsiler Fiil Cümlesi Fiil Çekim Tablosu Fiil Nedir Fiiller Fiillerde Yapı Fiillerde Anlam Kayması Fiillerde Çatı Fiillerde Olumsuzluk Fiillerde Olumsuzluk Nedir Fiillerde Soru Fiillerde Soru Anlamı Fiillerin Anlam Özellikleri Gazete Dergi Adlarının Yazımı Geçişli Geçişsiz Gelecek Zaman Geniş Zaman Gerçek Anlam Gereklilik Kipi Giriş-Gelişme-Sonuç Görülen Geçmiş Zaman Günlük Konuşmalar Haber Kipi Haber Kipleri Haber Kipleri Nedir Hareket Fiilleri Hece Ölçüsü Hikaye Birleşik Hitap Sözcüklerinin Yazımı İle'nin yazımı İlgeçler İlgi Zamiri İyelik Zamiri İlköğretim 6 İlköğretim 7 İlköğretim 8 İmla Kuralları İnanmak İsim İsim Cümlesi İsim Tamlamaları İsim-fiiller İstek Kipi İş Fiilleri İşaret Sıfatları İşaret Zamiri İşteş Kafiye Kafiye Çeşitleri Kafiye Nedir Kafiye Şeması Kafiye Şeması Nedir Kazanımlar Kelime Bağlacı Kelime Halindeki Zamirler Kelime Türleri Kelimelerde Anlam İlişkisi Kelimenin Yapısı (Ek -Kök) Kılış Fiilleri Kıta Ki'nin yazımı Kip Kip Kayması Kip Nedir Kip Tablosu Kişi Zamiri Kişileştirme Kitap Adlarının Yazımı Kitle Konuşmaları Konu Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri Konuşturma Kök Kurallı Birleşik Fiil Kurallı Cümle Kurum Kuruluş Adlarının Yazımı Lirik Şiir Mani Tipi Kafiye Şeması Mastar Mastar Nedir Mecaz Anlam Mısra Mi'nin yazımı Miktar Zarfları Mübalağa Müfredat Nakarat Nasıl Tekrar Yapmalıyız Nesne Nesnesine Göre Fiil Çatıları Niteleme Sıfatları Noktalama İşaretleri Olay Yazıları Oldurgan Olumlu Soru Olumsuz Soru Olumsuzluk Eki Olumsuzluk Eki Nedir Oluş Fiilleri Ortaç Ölçü Ölçü Nedir Ön Adlar Özel ve Cins İsim Özne Öznesine Göre Fiil Çatıları Paragraf (Parçada Anlam) Pastoral Şiir Planlı ve Düzenli Çalışma Redif Redif Nedir Rivayet Birleşik Sarma Kafiye Şeması Satirik Şiir Sayı Sıfatları Sayıların Yazımı SBS Serbest Ölçü Serbest Şiir Ses Bilgisi Ses Olayları Sıfat-Fiiller Sıfatlar Sıralı Cümle Somut Anlam Somut ve Soyut İsim Soru Eki Mi Soru Sıfatları Soru Zamiri Soru Zarfları Soyut Anlam Söz Sanatları Sözlü Anlatım Türleri Sürerlilik Şahıs Ekleri Şahıs Ekleri Nedir Şair Şart Birleşik Şart Kipi Şiir Şiir Bilgisi Şiir Nedir Şiir Türleri Şimdiki Zaman Takısız İsim Tamlaması Tam Kafiye Tekil - Çoğul ve Topluluk İsmi Tekil Şahıslar Tekrarın Önemi Terim Anlam Teşbih Teşhis Tezlik Tunç Kafiye Türemiş Fiil Türkçe Türkçe 5 Türkçe 6 Türkçe 7 Türkçe 8 Türkçe Dersine Nasıl Çalışmalıyız? Türkçe Müfredatı Türkçe Programı Ulaç Uyak Nedir Ünlem İşareti Ünlemler Ünvan Sıfatları Vecize Verimli Ders Çalışma Yolları Vezin Yaklaşma Yan Anlam Yan Düşünce Yapılarına Göre İsimler Yapım Ekleri Yapıya Dayalı Anlatım Bozuklukları Yardımcı Fiil Yarım Kafiye Yazı Türleri Yazım Kuralları Yeni Müfredat Yer adlarının yazımı Kısaltmaların yazımı Yer Tamlayıcısı Yer-Yön Zarfları Yeterlilik Yüklem Zaman Kayması Zaman Zarfları Zamir Zarf Zarf Tamlayıcısı Zarf Tümleci Zarf-Fiiller Zengin Kafiye Zincirleme İsim Tamlaması